town

Κατά την σύντομη διάρκεια μιας μικρής πρωινής υποχρέωσης που τρέχεις για να πας το γρηγορότερο στην δουλειά σου, είναι πολύ ενοχλητικό το αίσθημα της συγκόλλησης και αποκόλλησης των πελμάτων των παπουτσιών σου στα πεζοδρόμια της πόλης. Περπατώντας πρέπει να βάζεις δύναμη να ξεκολλήσεις ενώ αυτή η επιβράδυνση σου δίνει λίγο παραπάνω χρόνο να διαπιστώσεις ότι τα άσπρα πλακόστρωτα έχουν γίνει καφε-μαύρα από τη συσσωρευμένη βρωμιά και διάσπαρτα μικροσκουπίδια.

Καμία μικροκαθαριότητα έξω από τα μαγαζιά που αρκούνται σε ένα σκούπισμα και επιλεκτικά σε κάνα δύο κουβάδες νερό.
Όταν δε με κόπο φτάσεις σε αυτό που λέμε ιστορικό κέντρο, με τους πεζοδρόμους του και τα συναφή, νομίζεις ότι για μια στιγμή είσαι στο Καράτσι της Ινδίας! Αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλάτα, φορτηγάκια, φορτηγά, γερανοί, καρότσια, χαμός…
– Τι έγινε βρε παιδιά ρωτάω, ούτε να περάσουμε καλά-καλά δεν μπορούμε 9 το πρωί, τροχονόμο θέλουμε!
– Ε, μα κύριος τη δουλεία μας κάνουμε! Πως να εφοδιαστούν αυτά τα έρμα τα μαγαζιά; Μετά θέλετε να έχετε και τουρισμό!

Σωστά σκέφτηκα, τι θα γίνει με το τουριστικό προϊόν και το μάτι μου έπεσε σε ένα γερμανόφωνο ξεναγό που μίλαγε μόνος του σε ένα μικρόφωνο και καμιά εικοσαριά «κεφαλόπουλα» από πίσω του έκαναν ζιγκ ζαγκ ανάμεσα στα οχήματα άκουγαν μέσω bluetooth την ιστορία της πόλης μου!

Πως θα πιούνε μια τσιτσιμπύρα και θα αγοράσουν κάνα κουμ-κουατ τα «κεφαλόπουλα» αν δεν υπάρξει ενδελεχής ανεφοδιασμός.
Τακτοποίησα την υποχρέωση και γύρισα άρον άρον πίσω στη δουλειά. Ένας καφές της παρηγοριάς με περίμενε!

Γκούγκλαρα για 5’ και έπεσα πάνω στο tripadvisor όπου κάποιος έγραφε σε ένα σχόλιο για μια ξενάγηση στο Dubrovnik “This walk gets hot quick! We went at 8:45 and it was already warm. Great views of the sea and a good way to orient yourself with the layout of the city. Very clean and organized, kind staff. Highly recommend!”.

Το έκλεισα με μιας σαν να με βλέπανε…
Σκέφτηκα πως σε ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πρέπει οι μέρες να ξημερώνουν πάντα καλές, καθαρές και νοικοκυρεμένες.
Έβαλα στο ραδιόφωνο λίγο μουσική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *