ΚΕΡΚΥΡΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ- ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κέρκυρα σε κρίση του Γιαννη Ρεβύθη

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για άλλη μια φορά μετα την περίοδο των μνημονιων και του κορωνοιού βρίσκονται αντιμέτωπες με μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων ετών. Και τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης ειναι εμφανή καθώς περπατώντας στην πιάτσα, αντικρίζουμε όλο και περισσότερα καταστήματα με κατεβασμένα τα ρολά, σημάδι της ασφυκτικής οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουν οι επαγγελματίες του νησιού. Ιδιαίτερα όμως την φετινή χειμερινή περίοδο, η παλιά πόλη τις βραδυνές ώρες θύμιζε πόλη φάντασμα.

Η αύξηση δυστυχώς των λειτουργικών εξόδων έχει αγγίξει το 80%, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας. Οι επιχειρηματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα, στα ενοίκια, στις πρώτες ύλες, στους μισθούς και στις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να έχουν αντίστοιχη αύξηση στα έσοδά τους. Πρόσφατα ήρθαν και οι μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που για πολλές μικρές επιχειρήσεις επιβαρύνουν τα έξοδά τους με άλλο ενα ενα ενοίκιο.
Οι οικονομικές αυτές πιέσεις γίνονται δυσβάσταχτες, οδηγώντας πολλούς επιχειρηματιες στο δίλημμα της επιβίωσης ή της οριστικής παύσης λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων φαίνεται να επιλέγει μια στάση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους επαγγελματίες.
Αντί να σταθεί αρωγός σε αυτή την κρίση, εμμένει στην απόφαση του για τις τεράστιες αυξήσεις των δημοτικών τελών και αποφάσισε τώρα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πληρώνοντας 6.800 ευρώ για νομικές υπηρεσίες σχετικά με τα δημοτικά τέλη. Μια κίνηση που δείχνει έλλειψη κατανόησης των αναγκών της τοπικής αγοράς και απομακρύνει περαιτέρω την δημοτική αρχή απο την επιχειρηματική κοινότητα.

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο συχνά βλέπουμε επαγγελματίες να οδηγούνται στο αυτόφωρο από την αστυνομία επειδή..εγκλημάτισαν! Ξεπέρασαν κατά μερικά λεπτά το ωράριο η την ένταση της μουσικής επιμένονταςστο σενάριο της “νεκρής πόλης”. Αντί να υπάρχει μια πιο ευέλικτη και λογική προσέγγιση, που θα ικανοποιεί τους επισκέπτες του νησιού τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου χωρίς περιθώρια συνεννόησης επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση των μικρών επιχειρηματιών, οι οποίοι παλεύουν να προσελκύσουν πελάτες για να κρατήσουν ζωντανά τα καταστήματά τους. Και ετσι αντί να αναζητηθούν απο πλευρας του Δήμου λύσεις ελάφρυνσης των δυσβάστακτων βαρών, η επιλογή της νομικής προσφυγής στο ΣτΕ εντείνει την ανασφάλεια και οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις με μαθηματική ακρίβεια προς την πτώχευση.

Πρίν είναι πολύ αργά είναι ανάγκη οι τοπικές αρχές να αφουγκραστούν τους επιχειρηματίες και να προχωρήσουν σε στοχευμένες παρεμβάσεις που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Η επιβίωσή τους δεν είναι απλώς ζήτημα επιχειρηματικότητας, αλλά κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης για ολόκληρη την Κέρκυρα.