Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι. Γ. Τσαρούχης
Στην Ελλάδα μας στο ισχύον πολιτικό μας σύστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πιο άμεσος, ο συνδετικός κρίκος της πολιτικής, της τοπικής εξουσίας, με τους πολίτες, με τους κατοίκουςτης περιοχής.
Σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες, οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν σύνθετα ζητήματα, παλεύοντας με την γραφειοκρατία, την έλλειψη αρμοδιοτήτων και την έλλειψη πόρων. Προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, από την ύδρευση, την καθαριότητα και τις υποδομές μέχρι το κυκλοφοριακό, τους χώρους πάρκινγκ και τις άλλες λειτουργίες της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαϊκισμός και η παροχολογία συχνά χρησιμοποιούνται ως “εργαλεία” για τη διατήρηση ή την κατάκτηση της εξουσίας. Όμως, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, μακροπρόθεσμα, μπορεί αυτα τα ισχυρά εργαλεία της προεκλογικής περιόδου να καταλήξουν μπούμερανγκ μετεκλογικά. Και αυτο κάνει τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους να νιώθουν προδομένοι, όταν οι υποσχέσεις που τους εδόθησαν προεκλογικά δεν γίνονται πράξη μετεκλογικά.
Πριν απο λιγους μήνες, οι Κερκυραίοι δημότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σημαντική αύξηση στα δημοτικά τέλη. Οταν ήρθαν ηλεκτρονικά οι νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ διαπίστωσαν με έκπληξη την σημαντική αυξηση των δημοτικών τελών. Η αιτιολογία της δημοτικής αρχής ήταν το μεγάλο έλλειμμα που παρέλαβε απο την προηγούμενη δημοτική αρχή, που προκύπτει απο την μεταφορά και την διαχείριση των απορριμμάτων και η ανάγκη κάλυψης αυτών των ελλειμμάτων.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές διακηρύξεις όλων των συνδυασμών. Κανείς συνδυασμός δεν μίλησε για την ανάγκη επιβολής δημοτικών τελών σε αυτό το ύψος. Σύνηθες φαινόμενο βέβαια καθότι προεκλογικά ολοι συζητούν για θεματα ευχάριστα στον πολίτη. Για θέματα που “χαϊδεύουν” ευχάριστα τα αυτιά.
Αυτό το γεγονός της μεγαλης αύξησης των δημοτικών τελών προκάλεσε απογοήτευση και αντιδράσεις, καθώς πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι ξεγελάστηκαν.
Η προεκλογική παροχολογία δυστυχώς είναι ένας εύκολος τρόπος για τη συγκέντρωση ψήφων. Οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, βελτίωση των υπηρεσιών χωρίς πρόσθετο κόστος και ενίσχυση των κοινωνικών παροχών είναι πάντα ελκυστικές. Το πράττουν ολοι οι επικεφαλής.
Όμως, όταν έρχεται η ώρα της διακυβέρνησης, η πραγματικότητα αποδεικνύεται σκληρή. Οι δημοτικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με τις οικονομικές πιέσεις που καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση των προεκλογικων τους υποσχέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε μέτρα που πλήττουν την αξιοπιστία τους.
Ο λαϊκισμός, σίγουρα, μπορεί να αποφέρει πρόσκαιρα πολιτικά και εκλογικά οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα έχει σοβαρές συνέπειες.
– Στους ίδιους τους πολίτες που νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από ανέφικτες υποσχέσεις και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοτική αρχή.
– Στα οικονομικά των οργανισμών γιατί η αλόγιστη παροχολογία μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα, με αποτέλεσμα αυξήσεις φόρων και τελών για την κάλυψη των κενών.
– Στην ίδια τη διοικητική δομή του οργανισμού, γιατί οι συνεχείς αλλαγές και η απογοήτευση των πολιτών δημιουργούν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας, με συχνές εναλλαγές στη διοίκηση και έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Συμπερασματικά, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίζεται στη διαφάνεια, τον ρεαλισμό και τη συνέπεια. Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να λένε την αλήθεια προεκλογικά και μετεκλογικά στους πολίτες, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι ευχάριστη. Μόνο μέσα από την υπεύθυνη διαχείριση και τις ρεαλιστικές πολιτικές μπορούν να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τούς πολίτες και να διασφαλίσουν την πραγματική πρόοδο για τον τόπο τους.
Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι ελκυστικός στις εκλογές, αλλά, όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων, η πραγματικότητα πάντα κερδίζει. Και όταν οι πολίτες συνειδητοποιούν την απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και τις πράξεις, η τιμωρία στις κάλπες είναι αναπόφευκτη.
Γράφει ο Γιάννης Ρεβύθης.

Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση