Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσουσα γυνή
Κάθε Μ. Τρίτη ακούγεται το «Κύριε η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα γυνή» το οποίο είναι γραμμένο από την βυζαντινή ποιήτρια- υμνωδό Κασσιανή, που οι περισσότεροι την έχουνε αυθαίρετα ταυτίσει με το περιεχόμενο του ύμνου.
Έζησε τον 9ο αιώνα μ. Χ..Βυζαντινοί χρονογράφοι όπως ο Γεώργιος, ο Συμεών Μάγγιστρος και άλλοι αναφέρουν πως ήταν μεγάλης ομορφιάς, σεμνή, αρχοντικής οικογένειας και την ενδιέφεραν τα γράμματα. Άλλωστε για αυτές τις χάρες της επιλέχτηκε από την μητέρα του Θεόφιλου για υποψήφια νύφη του αυτοκράτορα και ήταν η επικρατέστερη. Θέλοντας ωστόσο ο Θεόφιλος να διαπιστώσει αν το κάλλος της ήταν ισότιμο με την εξυπνάδα της, της είπε:
«Εκ γυναικός ερεί τα φαύλα;», από την γυναίκα προέρχονται τα κακά. «Ναι αλλά και εκ γυναικός ερεί τα κρείτω» από τη γυναίκα προέρχονται τα καλά, απάντησε η Κασσιανή. Τα έχασε από τέτοια απάντηση ο Θεόφιλος και έκανε το λάθος να επιλέξει για σύζυγο και αυτοκράτειρα την Θεοδώρα με αποτέλεσμα μετά την απόρριψή της η Κασσιανή να αποφασίσει να γίνει μοναχή.
Στη λαϊκή βυζαντινή παράδοση υπάρχει και άλλη εκδοχή ότι ο Θεόφιλος δεν ξεπέρασε την Κασσιανή, και ενώ είχε παντρευτεί, εξακολουθούσε να την αγαπά και προσπαθώντας να επανασυνδεθεί μαζί της, πήγαινε στο μοναστήρι, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί την αναφορά της ως αμαρτωλής γυναίκας. Ποια είναι η «εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα γυνή»; Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, αυτό όμως είναι λάθος, αφού η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια άρρωστη γυναίκα που την θεράπευσε ο Χριστός και μετά μια από τις μυροφόρες . Κατά πάσα πιθανότητα η Κασσιανή, όταν έγραφε το τροπάριο, το έγραφε για εκείνη που γλίτωσε ο Χριστός από το λιθοβολισμό.
Η Κασσιανή ιστορικά υπήρξε βυζαντινή ποιήτρια, προσωπικότητα ενδιαφέρουσα και η ζωή της παρουσιάζεται με απλότητα, αξιοπρέπεια και θάρρος στο να διατυπώνει τις απόψεις της, και αναδείχτηκε με την πίστη της, με την ασκητική ζωή της, καθώς επίσης και με το χάρισμα της ποίησης σε Οσία Κασσιανή.
Αικατερίνη Κουμλίδου