ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Κάποιοι – απ’ ότι φαίνεται- περνάνε το λαό της Κέρκυρας για ιθαγενείς, που αν τους δώσεις «καθρεφτάκια» σταματάνε να μιλάνε και να διεκδικούν…
Με δηλώσεις που αποπνέουν προκλητική κοροϊδία προς τους εργαζόμενους της Κέρκυρας, ο βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας επιχειρεί να παρουσιάσει ως «μεγάλο έργο» και «δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης» το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο περιορίζεται αποκλειστικά σε καλλωπιστικές παρεμβάσεις: ανακαίνιση χώρων υγιεινής, βάψιμο τοίχων, ράμπες ΑμεΑ και διαμόρφωση αυλών. Όχι ότι αυτά δε χρειάζεται να γίνουν σε ΟΛΑ τα σχολεία της Κέρκυρας, αλλά πάει πολύ να δηλώνει ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στη «δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό». Είναι τόσο προκλητικές οι δηλώσεις, που για την Κέρκυρα αναφέρει ως δύο σχολεία το 1ο ΕΠΑΛ και το 5ο ΓΕΛ, ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα σχολικό κτίριο: το σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι!
Καμία πρόβλεψη, καμιά μελέτη, κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για τον κρίσιμο τομέα της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων, της πραγματικής ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σε ένα νησί όπως η Κέρκυρα, με παλαιωμένο και υποσυντηρημένο σχολικό κτιριακό απόθεμα, αυτό ισοδυναμεί με εγκληματική αδιαφορία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της πτώσης του παραθύρου στο 1ο ΕΠΑΛ, ξεκόλλησε ένα βαρύ μεταλλικό διακοσμητικό από εσωτερική σκάλα σχολείου στην Κέρκυρα κι έπεσε εκατοστά μπροστά από εκπαιδευτικό που περνούσε εκείνη την ώρα. Για μια ακόμα φορά -από θαύμα- δε θρηνήσαμε θύματα. Αλλά ως πότε θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας; Ειδικά αφού η ΕΛΜΕ, ο ΣΕΠΕ, η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων, Δημοτικές παρατάξεις, έχουν κάνει αναρίθμητες παρεμβάσεις στο Δήμο για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων στο νησί.
Η κυβέρνηση και ο κ. Γκίκας βαφτίζουν «αναβάθμιση στην ασφάλεια» την ανακαίνιση των τουαλετών, τις μπογιές και τα παγκάκια, την ώρα που:
· Σε πολλά σχολεία δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στατικής επάρκειας εδώ και δεκαετίες. Κανένας έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης. Καμία μελέτη επικινδυνότητας, Και βέβαια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα σχολεία, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας των σχολικών υποδομών.
· Οι ελλείψεις σε αίθουσες, εξοπλισμό και εκπαιδευτικό προσωπικό είναι χρονίζουσες.
· Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες και οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
· Πολλά σχολικά κτίρια στην Κέρκυρα, δεν επιδέχονται «παρεμβάσεις» αλλά χρειάζεται άμεση ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, προκειμένου η εκπαιδευτική διαδικασία να πραγματοποιείται σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια (π.χ. Γυμνάσιο Φαιάκων).
Ταυτόχρονα, τα 100 εκατομμύρια ευρώ που δίνουν στο πρόγραμμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τεράστια κέρδη που αυτές έχουν συσσωρεύσει μέσα στην κρίση, με την άμεση στήριξη των κυβερνήσεων. Μόνο το 2023, τα καθαρά κέρδη των τραπεζών ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ!
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Κέρκυρας να μην συμβιβαστούν με τα ψίχουλα. Να διεκδικήσουν σύγχρονα, ασφαλή και δημόσια σχολεία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε υποδομές, στατική επάρκεια, πυρασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση.
Να βάλουμε τέλος στην υποκρισία και τη διαχείριση της φτώχειας. Η ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους – οφέλους.