Γενικά

Δ. Μπιάγκης: «Εκτός τόπου και χρόνου το Υπουργείο Τουρισμού»

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δ. Μπιάγκη, βουλευτή Κέρκυρας (Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), για απάντηση του Υπ. Τουρισμού σε ερώτηση της ΚΟ για τους εργαζομένους του ομίλου FTI:

«Εκτός τόπου και χρόνου το Υπουργείο Τουρισμού

Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ομίλου FTI και των θυγατρικών εταιρειών του εννέα (9) μήνες τώρα παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία αδυνατώντας να πάρουν επίδομα ανεργίας, το Υπουργείο Τουρισμού απάντησε σε σχετική ερώτησή μας στη Βουλή χωρίς καν να τους αναφέρει στο ολιγόλογο κείμενό του.

Το Υπουργείο ενημερώνει πως διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τουριστικό οικοσύστημα, εκπονεί μελέτες κρίσεων κάνοντας προσομοιώσεις σε υποθετικά σενάρια στην Ελλάδα, μα… λύση για τους εργαζόμενους του τουρισμού που έζησαν τον εφιάλτη της πτώχευσης ενός μεγάλου τουριστικού ομίλου και παραμένουν χωρίς καμιά βοήθεια από την Πολιτεία δεν έχει κι ούτε άλλωστε τους απασχολεί το εν λόγω θέμα παρά μόνο… υποθετικά.

Κι ενώ το Υπουργείο Τουρισμού υλοποίησε σύμφωνα με την απάντησή του εντός του 2024 έργο με τίτλο: «Crisis Management and Governance in Tourism/Διαχείριση Κρίσεων και Διακυβέρνηση στον Τουρισμό» το οποίο χρηματοδοτήθηκε (ποιος ξέρει με πόσα κονδύλια) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν βρέθηκε τρόπος να υλοποιηθεί εκείνη η κυβερνητική δέσμευση του Ιούνη για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος χιλίων ευρώ (1.000 €) σ’ αυτούς που πλήρωσαν τελικά το μάρμαρο της πτώχευσης του ομίλου κι ακόμα περιμένουν στο ακουστικό τους.

Για εννέα και πλέον μήνες αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βιώνουν μια περίοδο έντονης ανησυχίας χωρίς το παραμικρό εισόδημα και ουσιαστική μέριμνα από την Πολιτεία που τους έχει αφήσει αβοήθητους και απροστάτευτους, με το Υπουργείο Τουρισμού να σφυρίζει αδιάφορα στο δράμα τους.

Όταν θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν, θα τους καλέσει, πάλι αυτό το ίδιο το Υπουργείο, να βάλουν πλάτες για να στηρίξουν το τουριστικό προϊόν μας και να φορέσει τα «καλά» της η χώρα μας για να υποδεχθεί τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Ντράπηκε δυστυχώς ακόμα και η ντροπή».

Η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού στην με Α.Π. 2776/20.01.2025 Ερώτηση

«Σχετικά με την εν θέματι ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων επτά (7) βουλευτές της παράταξης “ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ”, σας γνωρίζουμε τα εξής για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού:

Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων που ανακύπτουν στον τομέα του τουρισμού και τον περιορισμό των επιπτώσεών τους στο τουριστικό οικοσύστημα αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείου Τουρισμού. Προς το σκοπό αυτό, έχει προβεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών σε μια σειρά ενεργειών, οι οποίες συνοψίζονται ως ακολούθως:

Τον Απρίλιο του 2022 εκπονήθηκε μελέτη με αντικείμενο τη διαμόρφωση σχεδίου διαχείρισης κρίσεων (crisis management plan), το οποίο περιλάμβανε τόσο τις αρχές διαχείρισης κρίσεων αλλά και πιθανούς τύπους κρίσεων, τη σχετική οργάνωση, όπου αποτυπώνονταν ευκρινώς οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες που κάθε εμπλεκόμενος αναλαμβάνει σε περίπτωση κρίσης καθώς και επικοινωνιακό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, μελέτες περιπτώσεων από διεθνή παραδείγματα (case studies) αλλά και υποθετικό σενάριο κρίσης στην Ελλάδα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πακέτου τεχνικής βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού προς τη χώρα μας και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), το οποίο αφορούσε στην ανάκαμψη του τουρισμού από την πανδημία του COVID-19. Το πακέτο βασίστηκε σε τρεις πυλώνες, ένας εκ των οποίων αφορούσε στη θεσμική ενίσχυση και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας, με τα παραδοτέα να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός σχεδίου διαχείρισης κρίσεων για τον ελληνικό τουρισμό.

Επιπλέον, το Υπουργείο Τουρισμού υλοποίησε εντός του 2024 έργο με τίτλο «Crisis Management and Governance in Tourism/Διαχείριση Κρίσεων και Διακυβέρνηση στον Τουρισμό» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο επιχειρεί να διαμορφώσει κατευθύνσεις για τη διαχείριση πάσης φύσεως κρίσεων (π.χ. φυσικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές) που μπορούν να επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό, με απώτερο στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση του φορέα και κατ’ επέκταση την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουριστικού οικοσυστήματος. Μέσα από τη διαδικασία υλοποίησης του έργου εντοπίστηκαν ενδεχόμενοι κίνδυνοι και επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από την εκδήλωση κρίσεων καθώς και πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουρισμού (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) ενώ επιχειρήθηκε και αποτύπωση τρόπου βελτίωσης των διαδικασιών διαχείρισης, μέσα από σχετικό action plan.

Οι προτεινόμενες στα ως άνω περιγραφόμενα έργα ενέργειες και πρωτοβουλίες, προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα, μελετώνται και αξιοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να ενισχύεται η τουριστική αγορά έναντι οποιασδήποτε φύσεως κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε φορά που ανακύπτει οποιασδήποτε φύσης κρίση στον τομέα του τουρισμού, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού και των εποπτευόμενων αυτού φορέων συνεδριάζουν, με τη συνδρομή πάντοτε της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της αγοράς, με σκοπό τη διαχείριση της και τη μείωση του μεγέθους της πιθανής ζημίας στην εικόνα και τη φήμη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επίσης,
μέσω της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, στο οποίο προεδρεύει η Υπουργός Τουρισμού και συμμετέχουν οι δεκατρείς (13) Περιφερειάρχες της χώρας, διευκολύνεται σημαντικά η συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικών αρχών, ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός σε περιπτώσεις κρίσεων».